Van Belleville naar Ligny le Chatel

Door: Frans

Blijf op de hoogte en volg Frans

26 Juni 2025 | Frankrijk, Ligny-le-Châtel

Zondag 22 juni

Een hele goedkope overnachting gehad. Gratis want er was niemand waaraan we konden betalen. Het was een camping municipal dus we hebben de gemeente Belleville uitgebreid bedankt. Het was weer een mooie rit. Soms een beetje eentonig omdat je de Loire niet zag en aan de andere kant eindeloze akkerbouw. Maar ook weer prachtige stukken. Het ging voor maar waren net te laat in la Charite sur Loire. Camping dicht tot 3 uur en de winkels ook gesloten tot maandagochtend. Dus een restaurant opgezocht en weer lekker gegeten. Tegen drie uur de camping opgezocht, tent opgezet en vooral de schaduw opgezocht. Beetje nare Franse buren want die vonden dat de picknicktafel van hun was en dat we daar geen gebruik van mochten maken. Beetje balen. Naast ons staan Belgen en we konden hun tafel gebruiken wanneer we dat wilden.

Morgen naar Never. Kort stukje van hooguit 40 km. Kunnen we 's Middags nog Nevers bekijken en beginnen we dinsdag aan de Oude Wegen terug naar Nederland.

Maandag 23 juni

Op tijd vertrokken. Wind achter dus we gingen als een speer. Gemiddeld per uur meer dan 20 km. In het begin was de rit wat saai maar later was die prachtig. Uiteindelijk waren we om kwart voor twaalf op de camping in Nevers na 45 km fietsen. Konden dus nog inchecken. Eerst koffie gedronken want dat hadden we nog niet gedaan. Daarna tent opgezet en boodschappen gedaan want we moeten natuurlijk wel wat te drinken en te eten hebben. Na douchen de stad nog ingegaan. Prachtige gebouwen maar voor de rest niet een heel gezellige stad. Nevers moet je gezien hebben gaat voor ons niet op. Wel nog een lekker biertje gedronken op een terras. Tot onze verrassing waren Christiaan en Rose ook op de camping. Mogelijk heb ik al vermeld dat zij op de fiets 3 maanden door Europa trekken om te kijken waar ze graag willen gaan wonen. Wonen tot nu toe in New Seeland. Gezellig bijgekletst. Morgen beginnen we dus aan de terugweg naar Nederland via route van de oude wegen. Wat ook bijzonder was dat op de camping vlak bij ons een stel uit Zwolle zuid stond. Ook even mee gekletst.

Dinsdag 24 juni

Vandaag lekker vlot alles ingepakt en om exact 9 uur zaten we op de fiets uitgeluid door de klokken van de kathedraal. Door Nevers gefietst en tot onze verrassing waren er toch gezellige pleintjes. Het ging allemaal soepeltjes vooral met ondersteuning. We verbruiken ongeveer in zo'n heuvelachtig gebied 1 % stroom per kilometer. Moeten we wel rekening mee houden. Dit traject ging door een mooi gebied dat behoort tot de Morvan. Mooie vergezichten maar ook leuke dorpjes. Dus heel afwisselend. Om half twee en na 64 km waren we op de camping de l'ardan in Chaumot. De eerste km zijn van de route Oude Wegen af. Nog 616 te gaan tot Maastricht. Camping met Nederlandse beheerders. Zijn daar 4 jaar geleden komen wonen. Mooie en fijne camping. Vanavond gaan we daar eten in de bistro. Lekker gegeten en nog gekletst met een paar Limburgers. Bij de tent de dag afgesloten met Sjaak en Jetty. Onze directe buren op de camping.

Woensdag 25 juni

Weer om 9 uur op de fiets om de warmte een beetje voor te zijn. Op weg naar Merry sur Yonne. Onderweg nog langs 2 pegrimsplaatsen gereden. Saint-Pere en Vezelay. In Vezelay nog even naar de kathedraal gewandeld. Verder gereden over op een gegeven moment hopeloze route. Dwars door een bos over een heel slecht pad. Met kunst en vliegwerk zijn we er door gekomen. Om ongeveer half drie waren we op de camping. Bloedheet daar. Camping met bar, restaurant en een supermarkt. Dus we hoeven de camping niet af voor de boodschappen. Lekker gegeten in het restaurant, terwijl er onweer dreigde. Maar geen druppel gevallen tot nu toe. Morgen richting Auxerre.

Donderdag 26 juni

Vannacht een knetterend onweer gehad maar gelukkig niets gebeurd op de camping. Stonden onder een boom en dat betekend dat de hele nacht druppels op de tent vielen. Het viel mee toen we opstonden. De tent was al aardig opgedroogd. Alles ingepakt, een croissantje gegeten en een stukje stokbrood en op de fiets. Het eerste uur gingen we als een speer. Vlak, langs een kanaal en de Yonne en wind achter. Via Auxerre naar Ligny le Chatel en water er om half twee. Plekje gezocht en toegewezen en alles weer opgezet. Nu 16 keer de tent opgezet. Dus dat is routine. Voor de rest vanmiddag rustig aangedaan. Camping is wel een Nederlandse kolonie maar geen last van. Vanavond zelf gekookt. Petit sales aux lentilles. Zat in een blik en hoefde ik alleen maar warm te maken. Als toetje meloen. Morgen gaan we naar Troyes en daar blijven we 2 nachten. Rustdag dus.

• 26 Juni 2025 - 22:02

Francisca :

Wat leuk die foto's.

Jullie genieten heel erg. Fijn hoor.

Weer leuke mensen ontmoet.

Zussen en ik vanmiddag naar haringparty geweest.

Hij is weer zalig .

Veel succes met de terugreis.

• 27 Juni 2025 - 09:24

Lucienne :

Wat een leuke verhalen weer, zie het allemaal goed voor me….wat stom van die picknick tafel, je hebt rare en egoïstische mensen op de wereld maar gelukkig komen jullie ook gezellige mensen tegen. Paul Boers vertelde mij ook een verhaal over een camping die tot 3 uur dicht was, narrige mensen die Fransen soms. Geniet maar lekker verder en doe voorzichtig

• 27 Juni 2025 - 12:22

Leo:

Heel leuk met die foto's erbij. Ook goed voor je sociale contacten met zo'n fietstocht. Gelukkig hebben jullie geen last gehad van het noodweer

Fijne reis verder

• 27 Juni 2025 - 15:24

Frans R. :

Christiaan en Rose uit Nieuw Zeeland fietsen rond om te kijken waar ze willen gaan wonen?

Vraag me af wat ze hier zoeken. In N.Z. heb je álles!

Als ik daar woonde ging ik er nooit meer weg!

Leuke fotoserie trouwens [e-1f44d][e-1f604]

• 27 Juni 2025 - 21:46

Marijke :

Leuk om sl jullie verhalen te lezen. Wij zijn nu in de Bourgogne en hebben tussen Beaune en Dijon gefietst. Morgen rijden we met de caravan naar Auxerree en gaan daar langs verschillende kanalen fietsen

Jammer, dat jullie net weg zijn. Voor jullie nog hele fijne tochten . Met hopelijk niet te veel warmte. Groetjes van Henk en Marijke