Van Varennes en Argone naar huis

Door: Frans

Blijf op de hoogte en volg Frans

07 Juli 2025 | Nederland, Herfte

Woensdag 2 juli

Vanmorgen om 6 uur opgestaan en om 8 uur zaten we op de fietsen. Nog steeds mooi weer al wordt er wel onweer voorspeld aan het eind van de middag. Rijden in een heuvelachtig landschap en dat betekent dat de weg ook op en neer gaat. Klimmetjes tot 12 procent. Is goed te doen met de e-bikes. Is wel bijzonder want we rijden door het gebied waarin in de eerste wereldoorlog heftig gevochten is. Zijn nog steeds loopgraven te vinden. Hadden we geen tijd voor om die op te zoeken. Wel gekeken op een Duits oorlogsbegraafplaats en een Amerikaanse. Indrukwekkend hoeveel graven er zijn op de Amerikaanse begraafplaats en hoe netjes onderhouden. Het is toch meer dan 100 jaar geleden dat deze mensen zijn overleden. Doorgefietst en via Dun sur Meuse richting Montmedy. Dun sur Meuse is een bekende plaats voor ons. Kanoën met het werktitel en een stopplaats voor ons naar de bron van de Maas. Lang geleden allemaal. Om 1 uur waren we op de camping. Rustige middag gehad in een drukkende hitte. Nu regent het en waait het en onweert het. Zitten nu in de tent. Zullen wel zien wat de avond brengt. Morgen naar Bastonge.

Donderdag 3 juli

Op weg naar Bastonge. Om half negen zaten we op de fiets. Het was de hele dag op en neer. Prachtig gebied waar we doorheen reden. Wel heel veel stijgen en minder dalen. Ook nog langs de Semois gekomen waar we voor het eerst met Trees en Fred hebben gekanood hebben. Ook nog langs Dun sur Meuse waar we een kampeerweekend hadden met het werk. Zware tocht uiteindelijk. Bijna onze e-bike batterij leeg gereden. Lia had nog 7 % en ik 3 toen we op de camping kwamen. Prima plekje weer in Bastonge. Morgen naar Sankt Vith via de Vennbaan.

Vrijdag 4 juli

Vanmorgen eerst van Bastonge naar Boeur gefietst. Zo'n 15 km en voor een groot deel over een fietsnetwerk. Vanaf Boeur de route naar Troisvierge in Luxemburg opgepikt. Van daaruit de route Vennbahn gevolgd. Die volgen we tot in Aken. De Vennbaan route is een route die gelegd is over oude treinbanen. Langzaam omhoog en ook weer langzaam omlaag. Af en toe om je scherp te houden een steile klim of een steile afdaling er tussen door. Om half drie waren we in Sankt Vith waar we overnachten. Na een aankomstbiertje op een terras de jeugdherberg opgezocht waar we een kamer hadden geboekt. Receptie ging pas om 5 uur open dus dat was even wachten. Prima kamer. Lekker gegeten bij An den Linden. Bij terugkomst nog gezellig gebabbeld met een Belgische wandelaar. Morgen halen we misschien Aken maar dat is wel 90 km.

Zaterdag 5 juli

Het ontbijt in de jeugdherberg was van 8 uur tot 9 uur. Dus vroeg opstaan om alles te pakken en naar de ingang te brengen waar we het konden laten staan tot na het ontbijt. Na het ontbijt de fietsen uit de garage gehaald, de bagage erop gedaan en begonnen aan de rit naar Aken. We zouden wel zien hoever we zouden komen want Aken was wel 90 km verderop. Het liep allemaal soepeltjes. De Vennbahn route gaat geleidelijk omhoog en omlaag. Mooie vergezichten, af en toe een dorp en ook nog langs Waimes waar we in het voorjaar met de kinderen en kleinkinderen gebivakkeert hebben. Ook nog treinfietsen gezien waar we nog e en in het voorjaar naar heb en gekeken toen we daar in de buurt zaten. Was best wel -waar denken wij. Om 1 uur hadden we er 60 km opzitten dus die 90 moesten we makkelijk kunnen halen. Ook met de batterijen van de fietsen ging het prima. Toen we uiteindelijk aankwamen om half vier op de camping in Aken had ik nog 58% en Lia 57% accuspanning over. Tent opgezet op het trekkersveldje, lekker gedoucht en lekker gegeten in een restaurantje vlak bij. Nu is het even de vraag wat we morgen doen. Is afhankelijk van het weer. We fietsen van hieruit in elk geval nog naar Heerlen. Regent het dan pakken we daar of in Sittard de trein naar Zwolle. Om nu nog drie dagen in de regen door Nederland te fietsen zien we niet zo zitten. Regen is wel de voorspelling.

Zondag 6 juli

Om 7 uur opgestaan en alles ingepakt. Helaas net te laat om de tent ook droog in te pakken. Het begon te miezeren. Op de fiets richting Sittard. Onderweg begon het echt te regenen en we besloten om in Heerlen al de trein te pakken. In Sittard overgestapt op de intercity naar Utrecht. Was wel even dingetje. De eerste hebben we laten gaan. De volgende hebben we wel gepakt. Wel veel fietsers in de trein en ook veel gewone pasagiers. De conducteur liet het gelukkig toe. In Utrecht overgestapt op de stoptrein naar Zwolle. Is makkelijker instappen dan in een intercity. Om kwart over 4 waren we weer thuis in de Bocht.

We hebben een mooie fietstocht gemaakt met goed weer. Eerste week wat wisselvallig en daarna volop zon en soms te warm. Jammer dat we de tocht met regen moesten afsluiten. Weten we ook weer wat fietsen in de regen is. Uiteindelijk hebben we 2035 km gefietst.

Wij willen iedereen bedanken voor de belangstelling en de reacties. Tot de volgende keer.

• 07 Juli 2025 - 10:43

Wil Van De Meeberg:

Goed van jullie : zover fietsen! Welkom thuis en geniet ook daar weer van! Tot ziens en groetjes

• 07 Juli 2025 - 12:30

Harry:

Inspiratie…goed om te lezen! Hulde voor al die km’s[e-1f49a]

• 07 Juli 2025 - 13:14

Francisca:

Geweldig wat jullie weer gedaan hebben.

• 07 Juli 2025 - 15:11

Sandra :

Weer heel wat km in de benen!

Fijn dat alles weer goed is gegaan!

• 07 Juli 2025 - 16:49

Hans:

Mooie route, mooi verslag.

• 07 Juli 2025 - 18:28

Freda Miltenburg:

Wat een mooie tocht en wat een afstand hebben jullie afgelegd. Een vakantie om met plezier op terug te kijken. Fijn dat we mee konden lezen. Succes met landen thuis! Groetjes

• 08 Juli 2025 - 08:03

Lucienne :

Home sweet home……fijn weer heelhuids thuis……en wat hebben jullie veel gefietst…..goed gedaan hoor ondanks e-bike…weer prachtige herinneringen gemaakt…Lekker nagenieten nu en de komende dagen wordt het weer gelukkig beter.

Jammer van die natte afsluiting…